Personlig assistans
Har jag rätt till personlig assistans?
Rätten till personlig assistans bestäms av Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS). LSS är en rättighetslag vilket innebär att om du uppfyller vissa kriterier har du rätt till assistans. Det är din Kommun eller Försäkringskassan som gör en objektiv bedömning av dina behov och beslutar om rätt till insatser. Försäkringskassan tillämpar 51 kap socialförsäkringsbalken (2010:110) om rätt till assistansersättning.
Här beskriver vi kriterierna i korta drag. Kontakta oss om du har frågor eller om du är osäker på om du har rätt till personlig assistans.
Din ålder avgör
Det finns ingen nedre åldersgräns för att beviljas rätten till personlig assistans men däremot är det hjälpbehovets omfattning som avgör beviljandet.
Du kan få assistans innan du har fyllt 65 år. Däremot får du behålla den beviljade assistans innan du blev 65 år.
Fram till dagen innan du fyller 65 år kan du ansöka om assistans eller om utökning av befintlig assistans, beviljas du assistans eller assistansutökning kan du behålla den resten av ditt liv om ingen förbättring sker. Därefter kan du inte få en sådan utökning.
Personkrets
Du måste tillhöra en personkrets. Det finns tre stycken så kallade personkretsar. Du behöver intyg och utlåtande som visar att du tillhör någon av personkretsarna. Så här beskriver lagen personkretsarna:
- Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd
- Betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter en hjärnskada i vuxen ålder, föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom
- Andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service
Rätt till personlig assistans
Personlig assistans kan du ha rätt till om du har en varaktig funktionsnedsättning som orsakar omfattande hjälpbehov. Du ska tillhöra någon personkrets.
Beviljas du rätt till personlig assistent kan du få hjälp av en eller flera assistenter som utför din assistans. Dina personliga assistenter ska finnas för att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.
Hur ansöker jag om personlig assistans?
När du har bestämt dig för att ansöka om personlig assistans så bokar vi tid för ett personligt möte där du träffar kundansvarig. Kundansvarig kan komma hem till dig för ett möte eller så är du välkommen till vårt kontor.
Man går tillsammans igenom ditt totala hjälpbehov och skriver sedan en utförlig beskrivning som bifogas till ansökan. För att styrka ditt hjälpbehov går vi igenom befintlig dokumentation som du har. Alternativt hjälper vi dig gärna att skaffa de underlag som saknas exempelvis läkarintyg, en ADL-bedömning mm.
Utredning och bedömning
När Kommunen och/eller Försäkringskassan får din ansökan kommer de oftast att boka ett personligt möte antigen hemma hos dig eller på handläggarens kontor. I mötet utreds om du tillhör någon personkrets samt dina hjälpbehov.
Vår närvaro vid utredning/bedömning av brukarens hjälpbehov uppskattas och upplevs av brukaren som stort stöd.
Grundläggande behov
Du bör ha hjälpbehov med något eller några av de grundläggande behoven:
- Personlig hygien, exempelvis hjälpbehov med dusch, toalettbestyr och tandborstning mm.
- Måltider, matning är ett grundläggande behov. Däremot är inte matlagning ett av de grunddläggande behoven, det är ett ”övrigt behov”.
- Att klä av och på sig, du ska behöva handgriplig hjälp för att få på och av dig kläder.
- Kommunikation, du ska behöva en annan persons hjälp för att kommunicera med din omgivning.
- Ingående kunskap. Detta innebär att utförandet av dina hjälpbehov förutsätter ingående kunkunskap om dig.
Assistans för andra personliga behov
Har du fått rätt till personlig assistans för dina grundläggande behov kan du även få assistans för övriga personliga behov. Exempel på sådana behov kan vara att handla, fritidsaktiviteter, utbildning, sköta ett arbete eller matlagning.
Dubbelassistans
För att beviljas dubbelassistans förutsätts bland annat att dina hjälpbehov ska utföras av två personer samtidigt. Om man uppfyller kraven i så fall bedöms och beviljas den faktiska tidsåtgången för dubbelbemanning. Dubbelassistans beviljas oftast för bad, lyft och förflyttning.
Beslut
Du kan vänta dig ett beslut efter det personliga mötet med förutsättningen att nödvändiga underlag är komplett. Ex. kan Försäkringskassan fatta beslut inom 120 dagar.
När du beviljas personlig assistans
Vi går genom beslutet för att avstämma den beviljade assistansen med den begärda. Du får utöva ditt inflytande över utformning, hur, när och av vem ska assistansen utföras och hur assistansersättningen ska användas.
Omprövning/överklaga
Om du hade ansökt om rätt till personlig assistans på eget initiativ eller genom hjälp av någon annan och har fått avslag på din ansökan eller inte fått tillräckligt med assistanstimmar hjälper vi dig med omprövningsbegäran och eller att överklaga beslutet. Syftet är att du ska beviljas rätt antal timmar som motsvarar ditt hjälpbehov.